, Blog

Častí uživatelé mobilů více chtějí malé a rychlé odměny místo velkých a vzdálených

Zpráva ČT 24, zveřejněná v listopadu 2020, informuje o výzkumu německých vědců.

"Lidé přizpůsobují svoje chování v reálném životě tomu, jak využívají aplikace a hry v mobilních telefonech, ukázal výzkum německých vědců. Čím více tráví času hraním a sociálními sítěmi, tím pravděpodobněji upřednostňují v životě menší okamžité odměny před většími, ale odloženými.", uvádí se ve zprávě České televize (ČT 24).

Studie provedená Svobodnou univerzitou v Berlíně na skupině 101 dobrovolníků došla k závěru, že dobrovolníci, kteří trávili na mobilech méně času měli větší míru sebekontroly. Nebyl však prokázán dopad na vnímání budoucích důsledků chování.

[Zdroj: Častí uživatelé mobilů více chtějí malé a rychlé odměny místo velkých a vzdálených, ČT24, 19.11.2020; https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3228500-casti-uzivatele-mobilu-vice-chteji-male-a-rychle-odmeny-misto-velkych-a-vzdalenych; zobrazeno 30.11.2020]

O studii

Zpráva ČT24 informuje o výzkumu provedeném na Svobodné univerzitě v Berlíně. Výsledky byly publikovány v odborném časopise PLOS ONE pod titulem Likes and impulsivity: Investigating the relationship between actual smartphone use and delay discounting Článek v angličtině je dostupný zdarma.

[Likes and impulsivity: Investigating the relationship between actual smartphone use and delay discounting, Tim Schulz van Endert, Peter N. C. Mohr, 18.11.2020; https://doi.org/10.1371/journal.pone.0241383]. 


Suchej únor 2024 probíhá pod heslem SUCHOU CESTOU #suchoucestou

Zpráva o hazardním hraní v České republice 2023 je osmou zprávou o hazardním hraní v ČR. Najdete ji v Blogu - klikněte pro otevření zprávy: OTEVŘÍT ZPRÁVU