, Blog

Po rapidním úbytku heren rozjíždí Ministerstvo financí IT systém na ochranu občanů před hazardem

Tisková zpráva Ministerstva financí, 6. 2. 2019.

Ministerstvo financí informovalo o úspěchu v omezování dostupnosti hazardního hraní na území České republiky mezi lety 2012 až 2018. Počet provozoven hazardu klesl ze 7542 na 1801 (tj. na čtvrtinu). Zároveň vzrostl daňový výnos z hazardu mezi lety 2013 a 2018 z 8,1 mld. Kč na 9,8 mld. Kč. 

V r. 2018 došlo k "přepovolení" (novému povolování po ukončení platnosti původní registrace) u většiny "kamenných" provozoven. Platí v nich omezení jako jsou povinná registrace hráčů, nabídka sebeomezujících opatření, povinné přestávky ve hře a zavírací doba nebo omezení reklamy. Z hospod, restaurací a barů již hazard prakticky vymizel, zbývá několik desítek posledních automatů. Po skončení platnosti jejich povolení letos již nebudou obnovena.

U interentového hazardního hraní byla zákonem zavedena možnost zařazení ilegálního provozovatele na tzv. blacklist - je mu blokován platební účet a ionternetová stránka. Desítky ilegálních provozovatelů se stáhly dobrovolně, takže na blacklistu se ocitlo pouze 9 provozovatelů. Pravomoc kontrolovat dodržování regulace hazardu a postihovat její porušování získala od účinnosti nového zákona (1. 1. 2017) Celní správa.

V r. 2019 začíná druhá fáze regulace hazardního hraní - zavedení IT systému na ochranu občanů před hazardem. Ministryně Schillerová k tomu řekla: „Po razantním omezení ilegálního hazardu, zpřísnění podmínek pro provozovatele a zavedení souboru ochranných opatření proti vzniku závislosti je posledním zbývajícím krokem v moderní a funkční regulaci hazardu vybudování příslušného IT systému včetně registru vyloučených hráčů,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. „Rejstřík vyloučených hráčů zamezí v hraní příjemcům dávek v hmotné nouzi, dlužníkům v úpadku, gamblerům se soudním zákazem nebo nařízenou ochrannou léčbou závislosti a také patologickým hráčům, kteří o zapsání sami požádají.“ 

Tisková zpráva Ministerstva financí ze 6. 2. 2019, ze které jsou čerpány výše uvedené informace, je dostupná na stránkách ministerstva.


Suchej únor 2024 probíhá pod heslem SUCHOU CESTOU #suchoucestou

Zpráva o hazardním hraní v České republice 2023 je osmou zprávou o hazardním hraní v ČR. Najdete ji v Blogu - klikněte pro otevření zprávy: OTEVŘÍT ZPRÁVU